Please enable JS

Karisma Arhitects-CASA NATURII TARTU

Karisma Arhitects-CASA NATURII TARTU

Karisma Arhitects-CASA NATURII TARTU

05 Noi 2015 / Blog

Casa naturii Tartu este o simbioză între o grădină zoologică, o grădină botanică și o școală, inspirată de trunchiurile de copaci. Clădirea este situată într-o zonă cu un puternic caracter natural, cu coaste de deal abrupte și pante line. Atriumul central este inima perimetrului ce ia forma literei Y, iar laturile sale se deschid spre mediul exterior.

Casa naturii Tartu este rezultatul unei competiții deschise de arhitectură organizate în anul 2010.

Casa este structurată în zone funcționale diferite. Aripile de studiu sunt destinate atelierelor, sălilor de clasă, laboratoarelor, bucătăriei și unei biblioteci, fiind direcționate către vest și nord. Aripa de sud, care găzduiește o seră pe două niveluri, este adăpost pentru păsări, animale și o floră diversă, comunicând cu activitățile în aer liber și zonele din curtea complexului.

Zonele de curte amplasate între cele două laturi ale clădiri sunt destinate activităților în aer liber (prezentări în aer liber, concerte, acțiuni de plantare, tâmplărie) și funcționează în simbioză cu interiorul. Cărările de studiu în parc, platforma pentru panorame și zonele de plantare creează cercuri concentrice în jurul clădirii.

Clădirea în forma literei Y este alcătuită din forme simple în formă de cub, mansarde cu acoperișuri abrupte arhetipice și un rând dens de ferestre verticale. Finisajele au tonuri și texturi naturale. La fațadă sunt folosite tratamente diverse și suprafețe diferite de lemn, care se continuă pe pereții din interior, pe podele, pe mobilier și pe detalii. Acoperișul metalic de mansardă este tipic districtului istoric Karlova.

Deși clădirea este destinată preponderent copiilor și folosită de ei cu entuziasm, este remarcabil interesul cu care localnicii se bucură de zona parcului. Cea mai renumită atracție a parcului este vizuina castorului, dar și diversele tipuri de plante, cu un real impact educativ.